KØB AF HVALP:
Det at købe en hundehvalp er så stor en beslutning at det ikke kan overlades til tilfældigheder. Derfor er det en smule omstændigt at købe en Labrander hvalp.

Gensidig godkendelse:
Hvis man er interesseret i at købe en hvalp hos os, skal man starte med at komme og besøge os, gerne i forbindelse med at vi planlægger hvalpe på en af vore tæver. Der skal afsættes 1-2 timer til det første besøg, så vi kan mærke hinanden på tænderne, og i kan møde en tæve der ikke har hvalpe.

Naturligvis skal vi ikke bogstavelig talt mærke hinanden på tænderne, men vi skal heve lejlighed til at tale sammen om både dette og hint. I skal sikre jer at i har tillid til os, og vores måde at gøre tingene på. I skal have et indtryk af tæven, da man siger at 60 - 70% af hvalpens temperament det nedarves fra moderen.
Vi skal føle os trygge ved at i vil tilbyde en kommende Labrander hvalp de bedst tænkelige forhold, der kan sikre et langt og lykkeligt hundeliv.
Reservering af hvalp:
Når i har været på første besøg og har godkendt os og tæven, og vi har godkendt jer, er det så om at væbne sig med tålmodighed indtil hvalpene er født. I er naturligvis velkomne, i den udstrækning der er tid i programmet, til at komme flere gange. Er i en børnefamile er børnene naturligvis også velkomne.

Når hvalpene er født, kontakter vi jer i løbet af de første par døgn, for at bekræfte, hvorvidt der blev hvalp til jer eller ikke. Vi oplever jævnligt, at tæven ikke leverer den rigtige kønsfordeling og derfor, desværre er nødt til at skuffe nogle af de familier, der har vist interesse for kuldet. De familier, der bliver hvalp til i det ønskede køn, bliver på dette tidspunkt afkrævet et depositum på 3.000-kr. og når det er betalt, er der reserveret en hvalp.

Her aftaler vi så hvornår jeres næste besøg skal være, så i kan begynde at få hvalpepels mellem fingrene.
Valg af hvalp:
Det er naturligvis jer der bestemmer, om jeres kommende hvalp skal være en han eller tæve. Der kan være masser af fornuftige argumenter for både det ene og det andet.
Når i har besluttet at jeres kommende hvalp gerne må være fra vores næste kuld, har i også acepteret at hvalpen har den farve den nu engang har. Vi er af den overbevisning at en god labrador ikke har nogen farve. Om den er gul, brun eller sort besider den de samme grundlæggende egenskaber.

Når hvalpene er ca 7 uger gamle får vi besøg af en hvalpetester, der ved hjælp af en standardiseret hvalpetest beskriver hvalpens medfødte egenskaber. Det er vores oplevelse, at beskrivelsen af hvalpene er meget præcis, så det der ses i testen, også er det vi oplever går igen i den voksne hund. Selv om vi har gået omkring hvalpene siden de blev født, er der hvergang noget der overrasker os. Testen er første gang vi for alvor oplever hvalpene enkeltvis, og pludselig ser vi individet og ikke en af flokken.
Ud fra det testen viser udvælger vi sammen med testeren den bedst mulige kombination af hvalp og hvalpekøber. Efter test af den enkelte hvalp laver testeren en karakteristik af den enkelt hvalp med forslag til særlige indsatsområder. Nogle hvalpe skal socialiseres i et langsommere tempo end andre. Nogle har en meget karakteristisk måde at reagere på nye og uventede ting. Nogle har et stærkere jagtinstink eller en større trang til at søge støtte og tryghed.
For os er det vigtigt at finde den bedst mulige kombination, og vi oplever, at siden vi begyndte at fordele hvalpene på denne måde, bliver hvalpene hos den familie, der har fået den. Når det en sjælden gang har været nødvendigt at omplacere en af hvalpene, har det aldrig været på grund af adfærdsproblemer i forhold til familien. Det har været udefrakommende årsager, som sygdom i familien, ændrede arbejds eller boligforhold eller heldigvis sjældent dødsfald.
Da vi lavede vores andet hvalpekuld, valgte familierne efter tur den hvalp de helst ville have, og resultatet blev desværre at kun en af hvalpene boede det samme sted fra den var 8 uger og resten af livet.

En hvalp fra kuldet er først for alvor reserveret, når man som køber har accepteret dette og indbetalt depositum. Har man som køber den indstilling, at man kun ønsker at få f.eks. en sort tæve, så er vores bedste råd at finde et andet sted at købe sin hvalp, evt. fra et rent sort kuld. Det er for os ikke så meget et spørgsmål om, hvorvidt man tror på mentalbeskrivelserne af hvalpene eller ej. Vi er både moralsk, etisk og juridisk forpligtet i lang tid efter et hvalpesalg, og har f.eks. økonomisk erstatningspligt både når det gælder fysisk og mental trivsel og sundhed, og derfor mener vi også at have retten til at vælge kombinationer af hvalp og familie fra, hvis vi ikke tror på, at hvalp og familie kan fungere sammen.
Hvis nogle nu synes, at vi er alt for grove eller bombastiske i de udmeldinger, så beder vi Jer huske, at der findes mange andre opdrættere af Labrador Retrievere, og at der stadig findes mange steder, hvor man kan få lov at vælge lige den hvalp, der først bed i datterens snørebånd, eller den der så "sødest" ud, da man besøgte kuldet første gang. Vores betingelser kommer af dybfølt interesse og omsorg for både vores hvalpe og de kommende hvalpeejere, og vi tror ikke på, at man ved 1 eller 2 besøg hos hvalpene i de første uger har kendskab nok til hvalpene til, at man kan vælge den rigtige hvalp ud i en flok på f.eks. 12 hvalpe, og vi kan se på alle de "lykkelige" Labrander-hvalpe og deres familier, at vores system virker!
Lad mig hermed opfordre tidligere hvalpekøbere til at skrive lidt på vores Facebook side, hvis I gider, om hvordan I har oplevet valget af hvalp i et kuld, vores tidlige beskrivelser af hvalpens mentale egenskaber i forhold til den ældre hvalp/voksne hund. Det ville måske gøre det lidt lettere for kommende hvalpeejere at stole på det, vi ser ved testen. Vi er selv overbeviste om, at vi gør det rigtige i forhold til det her, men det er selvfølgelig hvalpekøberne, der ser det fra den anden side. 
Vi har en facebook side også, og de fleste kommentarer kommer her. Den hedder bare Labrander, og hvis man søger medlemskab, skynder vi os at godkende. Via facebook siden kan man få kontakt med andre med en Labrander hvalp, og man kan f.eks. spørge andre i en privat besked, hvis man er i tvivl eller bare vil høre om andres oplevelse af ikke at få lov at vælge selv. 
 
Hvad koster det?

Prisen på en Labrander hvalp følger nogenlunde priserne ved andre opdrættere, som vi har kontakt med og i øvrigt den almindelige prisudvikling, som vi kender den.

Hvad får man for pengene?

Først og fremmest er avlstæver og hanhunde, der bruges i avl, undersøgt og udvalgt meget nøje. Vi avler kun på sunde hunde, og vi undersøger for alle de ting, der er praktisk muligt, før vi beslutter at bruge en hund i avl. Vi sælger hvalpene med en DKK stambog og en købsaftale, der også indeholder den sikkerhed, DKK anbefaler. Hvalpene er sundhedsundersøgt af en dyrlæge kort før aflevering, de er vaccinerede 1. gang, og er chip mærket

Efter aftale med dyrlægen giver vi nu igen hvalpene ormekur i 3., 5. og 7. leveuge. Tæven får en ormekur ca. 2 uger før fødslen, og det burde beskytte hvalpene mod at få orm fra deres mor, men vi vil ikke risikere at sende hvalpe hjemmefra med orm, så derfor får de 3 gange ormekur, inden de flytter herfra. 

Hvalpenes mor bliver passet og plejet under drægtigheden, bl.a. fodret optimalt og behandlet mod orm. Fødslen foregår i et ugenert værelse i huset sammen med os, og vi har dyrlægen på besøg senest dagen efter fødslen til et lille check af mor og hvalpe. Hvalpene bor sammen med deres mor i vores kontor de første uger efter fødslen, indtil de begynder at være klar til at møde resten af verden, i første omgang vores andre hunde. Ved ca. 3 ugers alderen begynder hvalpene at komme lidt ud på lune dage i et roligt miljø, og hen ad vejen over de næste 5 uger, indtil de er klar til at flytte hjemmefra, begynder renlighedstræning, socialisering osv. Vores hvalpe er normalt meget tæt på at være helt renlige, når de er 8 uger gamle, fordi vi sover sammen med dem om natten, og tidligt begynder at løfte dem udenfor, når de trænger til det. Vi har som oftest "rene aviser" også om morgenen de sidste par uger, men selvfølgelig sker der uheld, også når hvalpen flyttes til sit nye hjem. Hvalpene sover i en hvalpegård i hjørnet af køkkenet, og da vi arbejder herhjemme begge to, er de om dagen frit løbende rundt inde og ude, når de ikke sover. De oplever de almindelige lyde, der er i et hjem, og de lærer at færdes ude og inde på en passende måde. De møder børn og voksne i alle aldre, og alle interesserede må komme på besøg hos hvalpene så ofte, det er praktisk muligt i de sidste 5 uger her hos os.
I 7-ugers alderen laves en hvalpetest af en udefrakommende, dygtig hvalpetester, hvor hver enkelt hvalps individuelle temperament undersøges og beskrives. Herefter fordeles hvalpene til de familier, der er skrevet op til en hvalp, efter ønsker og temperament hos familien og hvalpen.
Når hvalpene flytter har de pakket en lille kuffert, som de har med. Den indeholder diverse papirer, stambog, sundhedsbog fra dyrlægen, foderplan og beskrivelse af hver enkelt hvalp. Der er også en lille pasningsvejledning til hver hvalp. Billeder af hvalpene kan hentes ned fra vores hjemmeside, og når et kuld er flyttet hjemmefra, bliver billeder fra de første 8 uger lagt over på kuldets side, så vi sender ikke længere en cd med billeder med hvalpen hjem.

Når man køber en hvalp hos os, medfølger livsvarig "gratis" supervision. Vi vil altid forsøge at være til rådighed, hvis der opstår problemer med hvalpen/hunden, og vi holder aldrig op med at interessere os for vores hvalpe. Der bliver afholdt årlige hvalpetræf, hvor man kan komme hele familien og møde os, hvalpens mor og søskende og de andre hvalpeejere. Det ligger fast den sidste lørdag i juni hvert år.

Vi er på opdrætter vejviseren i DKK og efter at have gennemgået DKK's opdrætteruddannelse må vi bruge opdrætterlogoet. Så det skynder vi os at sætte på hjemmesiden. Arne har taget  2. del af opdrætteruddannelsen i DKK, en overbygning på den egentlige uddannelse, som især koncentrerer sig om genetik (arvelighed, valg af avlsdyr) og jura i forbindelse med salg af hvalpe. Når vi, som hos os, har kennelmærke og er opdrættere i DKK, og anvender købsaftaler fra DKK´s anbefalinger, er man som hvalpekøber rigtig godt sikret mod "fejl" hos hvalpen. Står man på et tidspunkt med en syg hvalp/unghund, som f.eks. har HD eller AA, så er der mulighed for økonomisk kompensation fra os, udover den naturlige støtte og rådgivning, vi under alle omstændigheder vil give hver enkelt hvalpekøber. Er vi i tvivl, kontakter vi eller hvalpeejeren DKK´s juridiske afdeling, så vi er helt sikre på, at vi følger reglerne på området. Det er altid en ulykkelig situation, og man skal ikke oveni alt det andet, føle sig svigtet af sin opdrætter!

 

Forventninger til hvalpekøbere:

Vi har naturligvis visse forventninger til Jer, der køber en hvalp her hos os. Den vigtigste forventning er, at I vil elske den hvalp/hund, vi har sendt hjem til Jer, lade den blive en del af familien og opdrage/træne den til de færdigheder, der kræves i Jeres familie og det omgivende samfund. At I tager ansvaret for hvalpen/hundens ve og vel, tager til dyrlæge ved behov for det, fodrer med et ordentligt foder og passer den med den omhu, enhver familiehund fortjener.

 

Vi laver ikke 'garanteret sygdomsfri' hvalpe. Hvis nogen tror på salgsannoncer af den type, så har vi en påskehare, en julemand og et Eiffeltårn til salg her! Vi garanterer, at vi gør vores allerbedste, kun avler på raske forældre, undersøger alt det, vi kan, og får så meget afkom som muligt undersøgt og attesteret i DKK, så alle har mulighed for åbent og løbende at vurdere vores hvalpes sundhedsniveau.

 

Når det så desværre, for os og for alle opdrættere, sker, at vi laver en hund med dårlige albuer, dårlige hofter, at hunden får allergi (selvom forældrene ikke har det) eller lignende, så forventer vi, at hvalpen/hunden har så meget opsparet på 'kærligheds-kontoen', at man forsøger at give hunden det bedste liv trods problemerne. Visse ting kræver en erstatning fra os, og vi spørger altid Dansk Kennel Klubs jurist, hvad vi bør erstatte i det enkelte tilfælde. På den måde sikrer vi, at ingen skal føle sig snydt eller dårligt behandlet. Men det er vigtigt at understrege, som det også står i købsaftalen, at man ikke har fortrydelsesret. Man kan ikke levere hunden tilbage, fordi den udvikler et eller andet symptom eller skjult fejl. Hvis der opstår noget i løbet af de første 6 måneder, så er det pr. definition medfødt, og vi er fuldt erstatningspligtige. Vi kan aldrig komme til at erstatte mere, end hunden har kostet ved købet af den. Det står simpelthen i købeloven.

 

Vi vil som tidligere nævnt altid forsøge at hjælpe med råd og vejledning, men står man med en 1-årig hund, som man ikke længere kan have hos sig af den ene eller den anden grund, så har vi ganske vist forkøbsret og skal høre om det, men vi har ikke pligt til at købe hunden tilbage! Vi vil altid forsøge at hjælpe med at finde ny familie til hunden, men vi kan ikke altid tage hunden herhjem. Det er bare ikke muligt i en hundeflok med løbske tæver, en hanhund, flere hvalpekuld om året, at vi tager imod en ung, hormonpåvirket, teenageagtig hanhund på 1 til 2 år. Der må man som udgangspunkt selv finde en ny familie til hunden, og prisen for hunden afhænger især af træningsniveau og opførsel. Det er vi nødt til at slå fast. Vi vil rigtigt gerne hjælpe, f.eks. med at finde et nyt hjem til den unge hund, men vi er IKKE forpligtet til det. Det skal man være klar over, når man køber en hundehvalp her hos os.

 

Kennel Labrander
Grimstrupvej 3, No
DK-6950 Ringkøbing
Telefon: 97 87 59 08
Fax: 97 87 59 59
E-mail: mail@labrander.dk